Ta funkcja jest dostępna w tych wersjach: Frontline Plus, Enterprise Plus, Education Standard i Education Plus oraz Enterprise Essentials Plus. Porównaj wersje
Na stronie Stan zabezpieczeń możesz monitorować konfigurację ustawienia Tworzenie grup i zarządzanie członkostwem.
Tworzenie grup i członkostwo
Możesz skonfigurować opcje udostępniania dla domen w Grupach dyskusyjnych Google, włączając lub wyłączając dostęp publiczny oraz zezwalając użytkownikom na tworzenie grup lub zabraniając im tego.
Więcej informacji znajdziesz w poniższej tabeli.
| Ustawienie | Tworzenie grup i członkostwo |
| Stan | Określa, czy opcja udostępniania Grup dyskusyjnych jest ustawiona w Twoich domenach w taki sposób, aby dostęp do Grup dyskusyjnych był w trybie prywatnym i aby tylko administratorzy domeny mogli tworzyć grupy |
| Rekomendacja | Możesz włączyć publiczny dostęp do Grup dyskusyjnych i zezwolić użytkownikom w organizacji na tworzenie grup. Pamiętaj jednak, że może to zwiększyć ryzyko wycieku danych. |
| Jak skonfigurować te ustawienia |
W konsoli administracyjnej Google kliknij Aplikacje Więcej informacji i instrukcje znajdziesz w artykule Konfigurowanie opcji udostępniania w Grupach dyskusyjnych Google dla Firm. Uwaga: nawet jeśli dostęp do Grup jest ustawiony jako prywatny, członkowie grupy nadal mogą otrzymywać e-maile od użytkowników spoza domeny. Aby zmniejszyć ryzyko podszywania się pod nadawcę e-maila oraz wyłudzania informacji (phishing), w tym phishingu skierowanego do ważnych osób w organizacji (whaling), możesz wyłączyć przychodzące e-maile spoza domeny (jeśli to ustawienie jest wyłączone, e-maile będą umieszczane w kolejce moderowania, aby właściciel grupy mógł je zatwierdzić). Odznacz opcję Właściciele grup mogą zezwalać na odbieranie poczty e-mail przychodzącej spoza organizacji (więcej informacji znajdziesz w artykule Konfigurowanie opcji udostępniania w Grupach dyskusyjnych Google dla Firm). |
| Wpływ na użytkowników | Użytkownicy nie mogą tworzyć grup (mogą to robić tylko administratorzy domeny), a dostęp do grup mają tylko użytkownicy w domenie. Pamiętaj, że zmiany ustawień nie są stosowane „wstecz”. Oznacza to, że na przykład osoby spoza domeny należące do grupy nie zostaną z niej usunięte, gdy poziom dostępu do niej zostanie ustawiony na prywatny. |