Przywracanie niedawno usuniętego konta użytkownika

Konto użytkownika (także konto administratora) możesz przywrócić w ciągu 20 dni od jego usunięcia. Po 20 dniach dane znikną i nie będzie można ich przywrócić.

Jeśli konto użytkownika było wcześniej zawieszone lub dane użytkownika zostały przeniesione, po przywróceniu konto otrzyma status zawieszonego. Aby przywrócić im dostęp do danych, zapoznaj się z artykułem Przywracanie zawieszonego konta użytkownika.

Uwaga: dowiedz się, jak usunąć użytkownika z organizacji.

Zanim zaczniesz

Nie możesz przywrócić konta użytkownika, jeśli:

  • konto zostało usunięte ponad dwadzieścia dni temu,
  • Nie masz wolnej licencji użytkownika na usługę lub wersję, która była wcześniej przypisana do tego użytkownika.
  • Twoja domena nie jest już dostępna lub została przeniesiona na inne konto Google Workspace.

Jeśli nazwa użytkownika jest używana

Jeśli nazwa użytkownika jest teraz powiązana z innym kontem lub grupą, nadal możesz przywrócić użytkownika:

  1. Wyszukaj nazwę użytkownika w konsoli administracyjnej. Szczegółowe informacje znajdziesz w artykule Wyszukiwanie w konsoli administracyjnej. Uwaga: aliasy grup nie są dostępne w wyszukiwarce ani w wynikach wyszukiwania.
  2. Jeśli nazwa użytkownika jest używana przez adres aliasu lub grupę, zmień lub usuń nazwę użytkownika grupy.
  3. Aby przywrócić użytkownika, który wcześniej używał tej nazwy użytkownika, wykonaj te czynności:

Przywracanie konta użytkownika i jego danych

Przywracanie konta użytkownika

Aby wykonać te czynności, musisz zalogować się na konto superadministratora.

Wskazówka: liczba niedawno usuniętych kont użytkowników jest widoczna na stronie głównej w konsoli administracyjnej w sekcji Użytkownicy. Aby przejść bezpośrednio na stronę usuniętych użytkowników, kliknij tę liczbę, a następnie przejdź do kroku 3.

  1. W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu  a potem  Katalog a potem Użytkownicy.

    Wymagane jest tu odpowiednie uprawnienie Zarządzanie użytkownikami. Bez odpowiedniego uprawnienia nie zobaczysz wszystkich opcji wymaganych do wykonania tych czynności.

  2. Kliknij Więcej opcji a potem Ostatnio usunięte konta użytkowników.
  3. Wskaż użytkownika a potem kliknij Przywróć.
  4. Sprawdź komunikat z prośbą o potwierdzenie a potem kliknij Dalej.
  5. Wybierz jednostkę organizacyjną, do której chcesz przypisać użytkownika. Uwaga: dowiedz się, jak działa struktura organizacyjna.
  6. Kliknij Przywróć.

Uwaga: wprowadzenie tej zmiany zazwyczaj zajmuje do 24 godzin, ale czasami może to potrwać nawet 5 dni.

Przywracanie usług i danych użytkownika

Po przywróceniu użytkownik odzyskuje dostęp do wszystkich poprzednich usług i danych. Sposób przywrócenia poprzedniej usługi użytkownika zależy jednak od liczby usług i typu przypisania licencji na koncie.

  • Pojedyncza usługa – jeśli masz tylko 1 usługę Google, przywrócenie użytkownikowi konta spowoduje, że automatycznie odzyska on do niej dostęp.
  • Kilka usług z automatycznym przypisywaniem licencji – jeśli masz więcej niż 1 usługę, użytkownik odzyska dostęp do tych usług, dla których włączono automatyczne przypisywanie licencji. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Automatyczne przypisywanie licencji wszystkim użytkownikom w organizacji artykułu o przypisywaniu, usuwaniu i ponownym przypisywaniu licencji.
  • Kilka usług bez automatycznego przypisywania licencji – jeśli masz więcej niż 1 usługę, musisz ręcznie przypisać licencje do usług, dla których nie włączono automatycznego przypisywania licencji. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Ponowne przypisywanie licencji.
  • Licencje na zarchiwizowane konto użytkownika – jeśli użytkownik miał licencję na zarchiwizowane konto użytkownika, musisz ręcznie przypisać ją ponownie, aby prawidłowo przywrócić dane tego użytkownika i dotyczące go zasady. Więcej informacji znajdziesz w artykule Zarządzanie kontami byłych pracowników i zapisanymi na nich danymi.