Konto użytkownika (także konto administratora) możesz przywrócić w ciągu 20 dni od jego usunięcia. Po 20 dniach dane znikną i nie będzie można ich przywrócić.
Jeśli konto użytkownika było wcześniej zawieszone lub dane użytkownika zostały przeniesione, po przywróceniu konto otrzyma status zawieszonego. Aby przywrócić im dostęp do danych, zapoznaj się z artykułem Przywracanie zawieszonego konta użytkownika.
Uwaga: dowiedz się, jak usunąć użytkownika z organizacji.
Zanim zaczniesz
Nie możesz przywrócić konta użytkownika, jeśli:
- konto zostało usunięte ponad dwadzieścia dni temu,
- Nie masz wolnej licencji użytkownika na usługę lub wersję, która była wcześniej przypisana do tego użytkownika.
- Twoja domena nie jest już dostępna lub została przeniesiona na inne konto Google Workspace.
Jeśli nazwa użytkownika jest używana
Jeśli nazwa użytkownika jest teraz powiązana z innym kontem lub grupą, nadal możesz przywrócić użytkownika:
- Wyszukaj nazwę użytkownika w konsoli administracyjnej. Szczegółowe informacje znajdziesz w artykule Wyszukiwanie w konsoli administracyjnej. Uwaga: aliasy grup nie są dostępne w wyszukiwarce ani w wynikach wyszukiwania.
- Jeśli nazwa użytkownika jest używana przez adres aliasu lub grupę, zmień lub usuń nazwę użytkownika grupy.
- Aby przywrócić użytkownika, który wcześniej używał tej nazwy użytkownika, wykonaj te czynności:
Przywracanie konta użytkownika i jego danych
Przywracanie konta użytkownika
Aby wykonać te czynności, musisz zalogować się na konto superadministratora.Wskazówka: liczba niedawno usuniętych kont użytkowników jest widoczna na stronie głównej w konsoli administracyjnej w sekcji Użytkownicy. Aby przejść bezpośrednio na stronę usuniętych użytkowników, kliknij tę liczbę, a następnie przejdź do kroku 3.
-
W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu
Katalog
Użytkownicy.
Wymagane jest tu odpowiednie uprawnienie Zarządzanie użytkownikami. Bez odpowiedniego uprawnienia nie zobaczysz wszystkich opcji wymaganych do wykonania tych czynności.
- Kliknij Więcej opcji
Ostatnio usunięte konta użytkowników.
- Wskaż użytkownika
kliknij Przywróć.
- Sprawdź komunikat z prośbą o potwierdzenie
kliknij Dalej.
- Wybierz jednostkę organizacyjną, do której chcesz przypisać użytkownika. Uwaga: dowiedz się, jak działa struktura organizacyjna.
- Kliknij Przywróć.
Uwaga: wprowadzenie tej zmiany zazwyczaj zajmuje do 24 godzin, ale czasami może to potrwać nawet 5 dni.
Przywracanie usług i danych użytkownika
Po przywróceniu użytkownik odzyskuje dostęp do wszystkich poprzednich usług i danych. Sposób przywrócenia poprzedniej usługi użytkownika zależy jednak od liczby usług i typu przypisania licencji na koncie.
- Pojedyncza usługa – jeśli masz tylko 1 usługę Google, przywrócenie użytkownikowi konta spowoduje, że automatycznie odzyska on do niej dostęp.
- Kilka usług z automatycznym przypisywaniem licencji – jeśli masz więcej niż 1 usługę, użytkownik odzyska dostęp do tych usług, dla których włączono automatyczne przypisywanie licencji. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Automatyczne przypisywanie licencji wszystkim użytkownikom w organizacji artykułu o przypisywaniu, usuwaniu i ponownym przypisywaniu licencji.
- Kilka usług bez automatycznego przypisywania licencji – jeśli masz więcej niż 1 usługę, musisz ręcznie przypisać licencje do usług, dla których nie włączono automatycznego przypisywania licencji. Więcej informacji znajdziesz w sekcji Ponowne przypisywanie licencji.
- Licencje na zarchiwizowane konto użytkownika – jeśli użytkownik miał licencję na zarchiwizowane konto użytkownika, musisz ręcznie przypisać ją ponownie, aby prawidłowo przywrócić dane tego użytkownika i dotyczące go zasady. Więcej informacji znajdziesz w artykule Zarządzanie kontami byłych pracowników i zapisanymi na nich danymi.