Een gebruiker tijdelijk opschorten

Gebruikt u een teamaccount? Ga naar Een gebruiker opschorten uit een teamaccount.

Als beheerder kunt u de toegang van een gebruiker of gast tot de Google-services van uw organisatie tijdelijk blokkeren door het account van de gebruiker of gast op te schorten. Als u een account opschort, geldt het volgende:

  • De e-mails, documenten, agenda's en andere gegevens van een gebruiker worden niet verwijderd.
  • Bijdragers die toegang hebben gekregen tot gedeelde documenten, kunnen deze nog steeds bekijken, bewerken en eraan samenwerken.
  • Nieuwe e-mails en agenda-uitnodigingen worden geblokkeerd.

Opmerking: Als Google een account heeft opgeschort in plaats van een beheerder, kan e-mail nog steeds worden bezorgd, afhankelijk van de context van de opschorting.

Nadat u een gebruiker of gast heeft opgeschort, kunt u het account op elk moment herstellen.

Belangrijk: Voor opgeschorte accounts betaalt u nog steeds hetzelfde tarief als voor actieve accounts, zowel bij het Jaarmodel als bij het Flexibele model. Als u niet wilt betalen voor een gebruikersaccount dat u niet nodig heeft, kunt u het account verwijderen.

Wat gebeurt er met het account en de gegevens van een opgeschorte gebruiker?

  • Toegang tot Google Workspace: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot Google Workspace-services, zoals Google Drive-bestanden en Gmail.
  • Bestanden en agenda's: Alle afspraken die de gebruiker heeft gemaakt, blijven in de agenda van genodigden staan. De Google Workspace-gegevens van de gebruiker, waaronder alle bestandstypen, Gmail- en agendagegevens (behalve gedeelde agenda's), zijn niet beschikbaar voor de gebruiker. Voor sommige gegevens kun je het eigendom overdragen aan een andere gebruiker.
  • Sites: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot pagina's die hij heeft gemaakt. Als beheerder kunt u de sites verwijderen.
  • Google Vault: Alle Vault-gegevens van de gebruiker zijn niet meer beschikbaar voor de gebruiker, ongeacht de bewaarinstellingen of bewaarplichten die van kracht zijn.
  • Google Play: Het Google Play-ontwikkelaarsaccount van de gebruiker is niet beschikbaar voor de gebruiker. Je kunt sommige apps overzetten naar een ander ontwikkelaarsaccount, maar je kunt geen apps overzetten die abonnementsproducten aanbieden.
  • Google Keep: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot eigen Keep-notities. Gedeelde Keep-notities zijn niet beschikbaar voor bijdragers.
  • Merkaccount: Als uw organisatie een merkaccount gebruikt, zijn items die eigendom zijn van één gebruiker, zoals Google Mijn Bedrijf-vermeldingen en YouTube-kanalen, niet meer beschikbaar voor de gebruiker. Als er meerdere eigenaren zijn, worden de items overgezet naar het Google Workspace-account van een van de andere eigenaren.
  • Niet-kernservices: De gebruiker raakt de toegang kwijt tot content in niet-kernservices, zoals YouTube en Blogger.

Voordat u begint

Als u het account van een gebruiker opschort terwijl deze bezig is met een chat in Google Chat, kan de gebruiker blijven deelnemen totdat de sessie is afgelopen.

Een individuele gebruiker opschorten

U heeft het juiste User Management-recht nodig om deze stappen te kunnen uitvoeren. Als u dit recht niet heeft, ziet u niet alle bedieningselementen die u nodig heeft.
  1. Ga in de Google Beheerdersconsole naar Menu en dan Directory en dan Gebruikers.

    Hiervoor is het juiste recht voor User Management vereist. Als u dit recht niet heeft, ziet u niet alle bedieningselementen die u nodig heeft.

  2. Plaats in de lijst Gebruikers de cursor op de gebruiker en klik rechts op Meer opties en dan Gebruiker opschorten.

    Als de lijst lang is, typt u in de zoekbalk bovenaan om de accountpagina van de gebruiker te vinden. Klik daarna links op de accountpagina op Gebruiker opschorten. Toon hoe dit moet

  3. Klik op Opschorten om te bevestigen.

Meerdere gebruikers tegelijk opschorten

Als u meerdere gebruikers wilt opschorten via een csv-bestand, volgt u de instructies in Meerdere gebruikers toevoegen of updaten via een csv-bestand.

Nadat u in stap 1 de csv-template heeft gedownload, wijzigt u de naam van de kolom New Status [Upload Only] (Nieuwe status [alleen uploads]) in Suspended (Opgeschort).

Een gast opschorten

Als Workspace-gasten aanstaat voor uw organisatie, kunt u de toegang van gasten tot hun account tijdelijk opschorten. Gasten kunnen niet met meerdere tegelijk worden opgeschort.

  1. Ga in de Google Beheerdersconsole naar Menu en dan Directory en dan Gasten.

    Hiervoor is het juiste recht voor User Management vereist. Als u dit recht niet heeft, ziet u niet alle bedieningselementen die u nodig heeft.

  2. Kies een gast en selecteer Acties > Gebruiker opschorten.
  3. Klik op Opschorten om te bevestigen.