Wstrzymywanie subskrypcji Workspace

Ta funkcja jest dostępna w tych wersjach: Business Starter, Business Standard i Business Plus, Enterprise Standard i Enterprise Plus. Porównaj wersje

Jeśli chcesz zrobić sobie przerwę od pełnej usługi, możesz tymczasowo wstrzymać subskrypcję Google Workspace i płacić niższą cenę zamiast anulować subskrypcję. Konto i dane Twojej organizacji pozostaną aktywne, a Ty będziesz mieć możliwość łatwego wznowienia usługi w późniejszym terminie.

Sprawdź wymagania

Twoja organizacja może wstrzymać subskrypcję Workspace, jeśli:

  • masz obsługiwaną subskrypcję (szczegóły znajdziesz wyżej na tej stronie) i mniej niż 300 użytkowników;
  • rozliczasz się w ramach abonamentu elastycznego.

Sprawdź, jak to wpłynie na użytkowników i administratorów

Co dzieje się po wstrzymaniu subskrypcji:

  • Użytkownicy zostaną wylogowani i utracą dostęp do usług Workspace, takich jak Gmail, Dysk Google i Meet.
  • Ty i inni administratorzy nadal możecie logować się w konsoli administracyjnej Google, aby zarządzać płatnościami i wznowić subskrypcję.
  • Subskrypcja będzie nadal aktywna w obniżonej cenie, a fakturę miesięczną będziesz otrzymywać na dodatkowy adres e-mail. Jeśli chcesz dodać lub zaktualizować dodatkowy adres e-mail, przeczytaj artykuł Wysyłanie ważnych wiadomości na inne konto administratora.
  • W konsoli administracyjnej stan subskrypcji będzie wyświetlany jako Wstrzymana.
  • Reguły zapobiegania utracie danych (DLP) dotyczące ochrony danych na Dysku będą nadal działać w odniesieniu do Twoich danych. Szczegółowe informacje znajdziesz w artykule Tworzenie reguł i niestandardowych wzorców do wykrywania treści w DLP dla Dysku.

Wstrzymaj subskrypcję

  1. W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu  a potem  Rozliczenia a potem Subskrypcje.

    Musisz mieć uprawnienia do zarządzania płatnościami.

  2. Kliknij subskrypcję Workspace, którą chcesz wstrzymać.
  3. Kliknij Anuluj subskrypcję.
  4. Na stronie Zamiast anulować, rozważ jedną z tych opcji kliknij Wstrzymaj subskrypcję. Ta opcja jest widoczna tylko wtedy, gdy możesz wstrzymać subskrypcję.
  5. Przeczytaj komunikat z prośbą o potwierdzenie a potem kliknij Potwierdź.

Po potwierdzeniu użytkownicy w Twojej organizacji zostaną natychmiast wylogowani ze wszystkich usług Workspace, z wyjątkiem administratorów, którzy pozostaną zalogowani w konsoli administracyjnej.

Wznawianie wstrzymanej subskrypcji

Gdy będziesz gotowy(-a) do ponownego korzystania z pełnej usługi, możesz wznowić subskrypcję w konsoli administracyjnej.

  1. Zaloguj się w konsoli administracyjnej.
  2. Kliknij Wznów teraz.
  3. Przeczytaj komunikat z prośbą o potwierdzenie a potem kliknij Potwierdź.

Po wznowieniu Ty i Twoi użytkownicy odzyskacie dostęp do wszystkich usług Workspace. Subskrypcja zostanie wznowiona w aktualnej cenie obowiązującej w Twoim regionie. Wcześniejsze rabaty mogą nie być już dostępne.