Włączanie i wyłączanie udostępniania rozmów w aplikacji Gemini

Jako administrator możesz określić, czy użytkownicy mogą udostępniać swoje rozmowy z Gemini innym osobom zarówno w organizacji, jak i poza nią. Gdy włączysz udostępnianie rozmów, użytkownicy będą mogli udostępniać czaty, płótna i wygenerowane multimedia z aplikacji Gemini.

Gdy użytkownik udostępnia rozmowę, jest ona udostępniana jako jej migawka z danego momentu. Jeśli odbiorca zdecyduje się kontynuować czat, zmiany nie zostaną odzwierciedlone w czacie właściciela.

Udostępnianie rozmów za pomocą linków publicznych jest domyślnie wyłączone. Jeśli włączysz tę opcję i rozmowy będą udostępniane, każda osoba, która ma link, będzie mogła przeczytać rozmowę, nawet jeśli link nie został jej bezpośrednio udostępniony.

Jeśli później wyłączysz to ustawienie, użytkownicy nie będą już mogli udostępniać linków do rozmów. Wcześniej udostępnione linki będą jednak dostępne, dopóki nie zostaną usunięte z aplikacji Gemini. Więcej informacji znajdziesz w artykule Udostępnianie czatów z aplikacji z Gemini.

Udostępnianie rozmów za pomocą Dysku

Udostępnianie rozmów za pomocą Dysku jest domyślnie włączone. Ustawienia udostępniania na Dysku mają zastosowanie do wszystkich rozmów udostępnianych z aplikacji Gemini. Jeśli na przykład wyłączysz udostępnianie zewnętrzne na Dysku, użytkownicy nie będą mogli udostępniać rozmów osobom spoza organizacji.

Włączanie i wyłączanie udostępniania rozmów

  1. W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu a potem Generatywna AI a potem Aplikacja Gemini.

    Wymaga posiadania uprawnień administratora Ustawienia Gemini.

  2. Kliknij Udostępnianie.
  3. Przewiń do sekcji Udostępnianie rozmów i wybierz:

    • Zezwalaj na udostępnianie rozmów przez link. Użytkownicy mogą wysyłać publicznie dostępne linki do swoich rozmów. Każda osoba, która ma link, może wyświetlić rozmowę.
    • Zezwalaj na udostępnianie rozmów przez Dysk. Rozmowy są udostępniane przez Dysk Google. Mogą je otwierać tylko użytkownicy zalogowani na swoje konta Google. Ustawienia udostępniania na Dysku w Twojej organizacji mają zastosowanie do wszystkich rozmów.
  4. (Opcjonalnie) Aby zastosować to ustawienie tylko do niektórych użytkowników, z boku wybierz jednostkę organizacyjną (często używaną na potrzeby działów) lub grupę konfiguracji (zaawansowane).

    Ustawienia grupy zastępują ustawienia jednostek organizacyjnych. Więcej informacji

  5. Kliknij Zapisz.

Zastosowanie zmian może potrwać do 24 godzin, ale zwykle dzieje się to znacznie szybciej. Więcej informacji