Wymagaj zatwierdzenia automatyzacji

Ta funkcja jest dostępna w tych wersjach: Business Starter, Business Standard i Business Plus; Enterprise Standard i Enterprise Plus; Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade oraz Education Plus. Dodatki obsługiwane przez tę funkcję: Google AI Pro for Education.

Jako administrator możesz wymagać zatwierdzenia przez użytkownika kroków przepływu Google Workspace Studio, które udostępniają dane poza organizację, np. kroków, które dodają treści do pliku lub wysyłają wiadomość do grupy zewnętrznej.

Gdy wymagane jest zatwierdzenie przez użytkownika, musi on zatwierdzić wszystkie działania w automatyzacji, które udostępniają dane na zewnątrz, zanim automatyzacja będzie mogła kontynuować działanie. Pomaga to chronić dane organizacji.

Włączanie zatwierdzania przez użytkownika

  1. W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu a potem Aplikacje a potem Aplikacje z Google Workspace Marketplace a potem Google Workspace a potem Workspace Studio.
  2. W sekcji Zatwierdzenia skonfiguruj wymagania dotyczące zatwierdzenia przez użytkownika w przypadku tych opcji:
    • Działania wymagające zachowania ostrożności: pojawia się w przypadku działań, które udostępniają dane na zewnątrz. Domyślnie wybrana jest opcja Pozwól użytkownikowi zdecydować.
    • Działania niestandardowe: dotyczy działań niestandardowych i dodatków do Google Workspace, jeśli włączone są ustawienia działań niestandardowych. Domyślna wartość to Nigdy (ponieważ niestandardowe kroki są domyślnie wyłączone). Szczegółowe informacje znajdziesz w artykule Zezwalanie na niestandardowe czynności Google Workspace lub ich blokowanie.
    • Kroki integracji z usługami innych firm: dotyczy kroków integracji z usługami innych firm, jeśli ustawienia integracji są włączone. Domyślna wartość to Nigdy (ponieważ ustawienia integracji są domyślnie wyłączone). Więcej informacji znajdziesz w artykule Instrukcje dotyczące zezwalania na integracje z Workspace lub blokowania ich.
      • Zawsze: użytkownicy muszą ręcznie zatwierdzać każdy krok.
      • Pozwól użytkownikowi zdecydować: użytkownicy mogą zatwierdzić kroki jednorazowo, zatwierdzić je na stałe lub odrzucić prośbę.
      • Nigdy: zgoda użytkownika nigdy nie jest wymagana. Te kroki są zatwierdzane automatycznie.
  3. Wybierz opcję w polu Wymagaj od użytkowników zatwierdzania działań obejmujących udostępnienie danych użytkownikom zewnętrznym:
    • Zawsze: użytkownicy muszą ręcznie zatwierdzać każdy krok.
    • Pozwól użytkownikowi zdecydować: działa tak samo jak opcja Zawsze. Wprowadzimy zmianę, która pozwoli użytkownikom decydować, czy chcą ręcznie zatwierdzać te kroki, czy zezwolić na ich automatyczne zatwierdzanie.
    • Nigdy: zgoda użytkownika nigdy nie jest wymagana. Te kroki są zatwierdzane automatycznie.
  4. Kliknij Zapisz.

Uwagi:

  • Obecnie wybranie opcji Pozwól użytkownikowi zdecydować daje taki sam efekt jak opcja Zawsze. Oznacza to, że użytkownicy muszą ręcznie zatwierdzać każdy krok, który udostępnia dane na zewnątrz. Wkrótce wprowadzimy zmianę, która pozwoli użytkownikom decydować, czy chcą ręcznie zatwierdzać te kroki, czy zezwolić na ich automatyczne zatwierdzanie.
  • Jeśli Twoja wersja obsługuje ochronę danych, możesz też tworzyć reguły niestandardowe, które wymagają zatwierdzenia lub blokują działania na podstawie wybranych przez Ciebie danych. Więcej informacji znajdziesz w artykule Doradca ds. bezpieczeństwa w zakresie ochrony danych.

Informacje o DLP w Studio