Włączanie i wyłączanie Witryn dla użytkowników

Ten artykuł jest przeznaczony dla administratorów. Jeśli potrzebujesz pomocy w zarządzaniu własnymi plikami, odwiedź Centrum edukacji.

Jako administrator możesz włączać i wyłączać Witryny Google dla osób w Twojej organizacji. Domyślnie Witryny są włączone w Twojej organizacji.

Aby korzystać z Witryn w organizacji…

Sprawdź, czy Witryny i Dysk Google są włączone dla użytkowników, którzy mają korzystać z Witryn. Instrukcje, jak to zrobić, znajdziesz tutaj:

Jeśli wyłączysz Witryny…

Nikt w organizacji nie może tworzyć, wyświetlać ani otwierać stron w Witrynach Google.

Określanie, kto w organizacji może korzystać z Witryn

Zanim zaczniesz: aby włączyć lub wyłączyć usługę dla określonych użytkowników, umieść ich konta w jednostce organizacyjnej (w celu kontrolowania dostępu według działu) lub dodaj je do grupy dostępu (w celu umożliwienia dostępu użytkownikom w różnych działach lub w obrębie danego działu).
  1. W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu a potem Aplikacje a potem Google Workspace a potem Witryny.

    Wymaga uprawnień administratora Witryn.

  2. Aby włączyć lub wyłączyć Witryny:
    • Kliknij Stan usługi.
    • Wybierz Włączone dla wszystkich lub Wyłączone dla wszystkich i kliknij Zapisz.
  3. Aby określić, kto może tworzyć i edytować nowe strony:

    • Kliknij „Nowa wersja Witryn”.
    • Kliknij „Tworzenie i edytowanie witryn”.

      Domyślnie włączone są opcje Użytkownicy mogą edytować witryny i Zezwalaj użytkownikom na tworzenie nowych witryn.

  4. Upewnij się, że te opcje są włączone dla odpowiednich jednostek organizacyjnych.

  5. (Opcjonalnie) Jeśli nie chcesz, aby w danej jednostce organizacyjnej można było tworzyć lub edytować witryny, wyłącz te ustawienia, a następnie kliknij Zapisz.

Zastosowanie zmian może potrwać do 24 godzin, ale zwykle dzieje się to znacznie szybciej. Więcej informacji

Szkolenia dla użytkowników