Ta funkcja jest dostępna w tych wersjach: Business Starter, Business Standard i Business Plus, Enterprise Standard i Enterprise Plus, Education Fundamentals, Education Standard, Teaching and Learning Upgrade oraz Education Plus. Ta funkcja jest dostępna w tych dodatkach: Google AI Pro for Education.
Jako administrator możesz wymagać zatwierdzenia przez użytkownika kroków przepływu Google Workspace Studio, które udostępniają dane poza organizację, na przykład kroków, które dodają treści do pliku lub wysyłają wiadomość do grupy zewnętrznej.
Gdy wymagane jest zatwierdzenie przez użytkownika, użytkownicy muszą zatwierdzić wszystkie działania w przepływie, które udostępniają dane na zewnątrz, zanim przepływ będzie mógł być kontynuowany. Pomaga to chronić dane organizacji.
Włączanie zatwierdzania przez użytkownika
-
W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu
Aplikacje
Google Workspace
Workspace Studio.
Wymaga uprawnień administratora Ustawienia usług.
- W sekcji Zatwierdzenia skonfiguruj wymagania dotyczące zatwierdzania przez użytkowników tych opcji:
- Działania wrażliwe: pojawia się w przypadku działań, które obejmują udostępnianie danych na zewnątrz. Domyślnie wybrane jest ustawienie Pozwól decydować użytkownikowi.
- Działania niestandardowe: dotyczy działań niestandardowych i dodatków do Google Workspace, jeśli ustawienia działań niestandardowych są włączone. Domyślna wartość to Nigdy (ponieważ niestandardowe kroki są domyślnie wyłączone). Szczegółowe informacje znajdziesz w artykule Zezwalanie na niestandardowe czynności w Google Workspace i ich blokowanie.
- Kroki integracji z usługami innych firm: dotyczy kroków integracji z usługami innych firm, jeśli ustawienia integracji są włączone. Domyślna wartość to Nigdy (ponieważ ustawienia integracji są domyślnie wyłączone). Więcej informacji znajdziesz w artykule Instrukcje dotyczące zezwalania na integracje z Workspace lub blokowania ich.
- Zawsze: użytkownicy muszą ręcznie zatwierdzić każdy krok.
- Pozwól decydować użytkownikowi: użytkownicy mogą zatwierdzić kroki jednorazowo, zatwierdzić je na stałe lub odrzucić prośbę.
- Nigdy: zatwierdzenie przez użytkownika nigdy nie jest wymagane. Te kroki są zatwierdzane automatycznie.
- Wybierz opcję w polu Wymagaj od użytkowników zatwierdzania działań obejmujących udostępnienie danych użytkownikom zewnętrznym:
- Zawsze: użytkownicy muszą ręcznie zatwierdzić każdy krok.
- Pozwól użytkownikowi zdecydować: działa tak samo jak opcja Zawsze. Wkrótce wprowadzimy zmianę, która pozwoli użytkownikom decydować, czy chcą ręcznie zatwierdzać te kroki, czy zezwolić na ich automatyczne zatwierdzanie.
- Nigdy: zatwierdzenie przez użytkownika nigdy nie jest wymagane. Te kroki są zatwierdzane automatycznie.
- Kliknij Zapisz.
Uwagi:
- Obecnie wybranie opcji Pozwól użytkownikowi zdecydować powoduje takie samo działanie jak wybranie opcji Zawsze. Oznacza to, że użytkownicy muszą ręcznie zatwierdzać każde działanie, które udostępnia dane na zewnątrz. Wkrótce wprowadzimy zmianę, która pozwoli użytkownikom decydować, czy chcą ręcznie zatwierdzać te kroki, czy zezwolić na ich automatyczne zatwierdzanie.
- Jeśli Twoja wersja obsługuje ochronę danych, możesz też tworzyć reguły niestandardowe, aby wymagać zatwierdzenia lub blokować działania na podstawie wybranych danych. Więcej informacji znajdziesz w artykule Doradca ds. bezpieczeństwa w zakresie ochrony danych.