Jako administrator Grup dyskusyjnych możesz określić, czy użytkownicy mają mieć dostęp do grup wewnętrznych organizacji w aplikacji Grupy dyskusyjne Google, która jest dostępna w Menu z aplikacjami i na stronie groups.google.com. Aby to zrobić, włącz lub wyłącz usługę Grupy dyskusyjne Google dla Firm na ich kontach w konsoli administracyjnej.
Włączenie Grup dyskusyjnych Google dla Firm dodaje też funkcje, takie jak moderowane rozmowy i wspólne skrzynki odbiorcze. Następnie możesz określić obowiązujące w całej organizacji zasady dotyczące tworzenia grup, uzyskiwania do nich dostępu i pracy w grupach w Grupach dyskusyjnych Google.
Włączanie i wyłączanie Grup dyskusyjnych Google dla Firm
Zanim zaczniesz: aby włączyć lub wyłączyć usługę dla określonych użytkowników, umieść ich konta w jednostce organizacyjnej (w celu kontrolowania dostępu według działu) lub dodaj je do grupy dostępu (w celu umożliwienia dostępu użytkownikom w różnych działach lub w obrębie danego działu).-
W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu
Aplikacje
Google Workspace
Grupy dyskusyjne Google dla Firm.
Wymaga uprawnień administratora Grup dyskusyjnych Google dla Firm.
- Kliknij Stan usługi.
-
Aby włączyć lub wyłączyć usługę dla wszystkich użytkowników w organizacji, kliknij Włączone dla wszystkich lub Wyłączone dla wszystkich, a następnie Zapisz.
-
(Opcjonalnie) Aby włączyć lub wyłączyć usługę w jednostce organizacyjnej:
- Po lewej stronie wybierz jednostkę organizacyjną.
- Aby zmienić stan usługi, wybierz Wł. lub Wył.
- Wybierz jedną z tych opcji:
- Jeśli stan usługi to Dziedziczone i chcesz zachować zaktualizowane ustawienie, nawet jeśli ustawienie nadrzędne ulegnie zmianie, kliknij Zastąp.
- Jeśli stan usługi to Zastąpione, kliknij Odziedzicz, aby przywrócić to samo ustawienie co jego ustawienie nadrzędne, lub Zapisz, aby zachować nowe ustawienie nawet wtedy, gdy ustawienie nadrzędne ulegnie zmianie.
Dowiedz się więcej o strukturze organizacyjnej.
- (Opcjonalnie) Aby włączyć usługę dla grupy użytkowników w jednej lub kilku jednostkach organizacyjnych, wybierz grupę dostępu. Więcej informacji znajdziesz w artykule Dostosowywanie dostępu do usług za pomocą grup dostępu.
Co się dzieje w następujących przypadkach...
Istnieją już Grupy dyskusyjne w konsoli administracyjnej
Po włączeniu Grup dyskusyjnych Google dla Firm wszystkie grupy utworzone wcześniej w konsoli administracyjnej staną się dostępne w katalogu grup użytkowników w Grupach dyskusyjnych Google. To, które grupy widzi użytkownik, zależy od ustawień widoczności grupy. Czasami grupy pojawiają się dopiero po 24 godzinach. Istniejące grupy zachowują bieżące ustawienia udostępniania.
Wyłączanie Grup dyskusyjnych Google dla Firm
Jeśli wyłączysz Grupy dyskusyjne Google dla Firm:
- Grupy Twojej organizacji nie są dostępne w Grupach dyskusyjnych Google – w związku z tym nie masz dostępu do takich funkcji jak:
- historia rozmów grupowych;
- ustawienia członków i subskrypcji;
- ustawienia stopek e-maili grup, prefiksów tematów i moderacji wiadomości.
- Istniejące grupy nie są usuwane – grupy utworzone przez Ciebie lub Twoich użytkowników pozostają na koncie Google Workspace. Osoby, które mają uprawnienia do publikowania w grupie, nadal będą mogły to robić przez pocztę e-mail. Jeśli chcesz uniemożliwić korzystanie z grupy, musisz ją usunąć.
- Nadal masz dostęp do grup w konsoli administracyjnej – jako administrator nadal masz dostęp do wszystkich grup organizacji w konsoli administracyjnej.
Ponowne włączanie Grup dyskusyjnych Google dla Firm
Jeśli ponownie włączysz Grupy dyskusyjne Google dla Firm:
- Grupy Twojej organizacji zostaną przywrócone w Grupach dyskusyjnych Google – Ty i Twoi użytkownicy będziecie mogli uzyskać dostęp do zaawansowanych ustawień grup na stronie groups.google.com.
- Usunięte grupy nie zostaną przywrócone – jeśli po wyłączeniu Grup dyskusyjnych Google dla Firm usunięto jakiekolwiek grupy, nie zostaną one przywrócone.
- Dostęp do historii rozmów zostanie przywrócony – w przypadku grup, które miały włączoną historię rozmów, historia obejmuje wiadomości grupowe opublikowane, gdy Grupy dyskusyjne Google dla Firm były wyłączone. Włączenie lub wyłączenie Grup dyskusyjnych Google dla Firm nie ma wpływu na to, czy wiadomości są przechowywane w historii. Jednak użytkownicy mają dostęp do historii wiadomości tylko wtedy, gdy Grupy dyskusyjne Google dla Firm są włączone.