Jako administrator Google Workspace musisz mieć licencję na abonament Workspace, która obejmuje Google Vault, aby korzystać z Vault. Możesz określić, kto w organizacji będzie mieć dostęp do usługi Vault, przez włączenie lub wyłączenie Vault dla określonych osób w konsoli administracyjnej Google. Możesz na przykład włączyć usługę Vault na kontach, które mają uprawnienia do używania funkcji Vault, i wyłączyć ją dla pozostałych użytkowników.
Uwaga:
- Włączenie lub wyłączenie Vault nie ma wpływu na to, które konta są archiwizowane przez Vault. Wszystkie konta użytkowników z licencjami na Vault można zarchiwizować.
- To ustawienie nie ma wpływu na to, które konta mogą zmieniać okres przechowywania, wyszukiwać dane lub wykonywać inne funkcje Vault. Aby korzystać z Vault, użytkownicy muszą mieć odpowiednie uprawnienia do Vault.
- Jeśli włączysz Vault dla wszystkich użytkowników w organizacji, ikona Vault pojawi się na liście aplikacji każdego z nich. Użytkownicy, którzy nie mają żadnych uprawnień do Vault, mogą być zdezorientowani obecnością aplikacji, która wydaje się nie działać. Jeśli Twoja domena ma jednostki organizacyjne, zalecamy ograniczenie dostępu do jednostek organizacyjnych, które mają uprawnienia Vault.
Określanie, kto może logować się w Vault
Zanim zaczniesz: aby włączyć lub wyłączyć usługę dla określonych użytkowników, umieść ich konta w jednostce organizacyjnej (w celu kontrolowania dostępu według działu) lub dodaj je do grupy dostępu (w celu umożliwienia dostępu użytkownikom w różnych działach lub w obrębie danego działu).-
W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu
Aplikacje
Google Workspace
Google Vault.
Wymaga uprawnień administratora Ustawienia usług.
- Kliknij Stan usługi.
-
Aby włączyć lub wyłączyć usługę dla wszystkich użytkowników w organizacji, kliknij Włączone dla wszystkich lub Wyłączone dla wszystkich, a następnie Zapisz.
-
(Opcjonalnie) Aby włączyć lub wyłączyć usługę w jednostce organizacyjnej:
- Po lewej stronie wybierz jednostkę organizacyjną.
- Aby zmienić stan usługi, wybierz Wł. lub Wył.
- Wybierz jedną z tych opcji:
- Jeśli stan usługi to Dziedziczone i chcesz zachować zaktualizowane ustawienie, nawet jeśli ustawienie nadrzędne ulegnie zmianie, kliknij Zastąp.
- Jeśli stan usługi to Zastąpione, kliknij Odziedzicz, aby przywrócić to samo ustawienie co jego ustawienie nadrzędne, lub Zapisz, aby zachować nowe ustawienie nawet wtedy, gdy ustawienie nadrzędne ulegnie zmianie.
Dowiedz się więcej o strukturze organizacyjnej.
- (Opcjonalnie) Aby włączyć usługę dla grupy użytkowników w jednej lub kilku jednostkach organizacyjnych, wybierz grupę dostępu. Więcej informacji znajdziesz w artykule Dostosowywanie dostępu do usług za pomocą grup dostępu.