Flytta innehåll från delade mappar på Drive

I den här artikeln beskrivs inte hur du flyttar innehåll till eller från delade enheter. Mer information finns i Flytta innehåll till en delad enhet.

Delade mappar är inte samma sak som delade enheter. Om du flyttar ett objekt från en delad mapp kan det ändra synligheten och behörigheterna för objektet. Överväg att använda delade enheter i organisationen i stället för att bara dela mappar.

Obs! Om du flyttar mappar med många filer eller undermappar kan det ta lite tid att flytta alla objekt till den nya platsen.

Innan du börjar

Så här flyttar du filer eller mappar från en delad mapp till Min enhet:

Filbehörigheter

När en fil eller mapp flyttas från en delad mapp till Min enhet betraktas det som en flytt, inte en kopiering. Det flyttade innehållet finns inte längre i den delade mappen. Resultatet:

  • Alla behörigheter som det flyttade innehållet har ärvt från den delade mappen tas bort. Det ärver nya behörigheter från målmappen utöver andra, uttryckligen inställda behörigheter.
  • Användarna ser inte längre de flyttade filerna eller mapparna i den delade mappen.

Exempel

  1. En användare delade en fil med användarna A och B.
    Användare A och B har åtkomst till filen, oavsett var den finns.
  2. En användare har delat en fil som lagras i mapp X med användarna A och C.
    Användare A, B och C har åtkomst till filen.
  3. En fil som delas med användare D flyttas till mapp Y.
    Användarna A, B och D har åtkomst till filen, men användare C ser den inte längre i mapp X och har inte längre åtkomst till filen.

Aviseringar när filer flyttas

När en användare flyttar en fil från en delad mapp till Min enhet visas en varning innan flytten träder i kraft. Denna avisering bidrar till att minska risken för att en användare flyttar filer av misstag och tar bort åtkomsten från andra användare.

Om användaren fortsätter med flytten visas ett nytt meddelande om ändringen och användaren får möjlighet att ångra den.

Användarna kan även spåra aktivitet för filer och mappar på Min enhet för att se historiken för ändringar, inklusive aviseringar när filer flyttas. Om du delar en mapp från Min enhet och någon flyttar ett objekt från den delade mappen, kan du se en uppgift i aktivitetshistoriken om att filen tagits bort. Meddelandet anger även vem som flyttade filen och när.

Vad ska organisationen göra?

Om organisationen inte har en omfattande struktur för delade mappar behöver du kanske inte göra något. Organisationer som använder delade mappar i stor utsträckning kan dock

  • Överväg att använda delade enheter i organisationen i stället för att dela mappar – läs Vad är delade enheter?
  • Lås dina delade mappar till Kan visa-åtkomst – om en användare bara har visningsåtkomst till en mapp kan hen inte ta bort eller lägga till filer i den. Det här är det säkraste sättet att se till att ingen lägger till eller tar bort innehåll från en delad mapp. Du måste dock utveckla en process för att identifiera personer med delningsinställningen Kan redigera för en delad mapp. Alternativt kanske du vill informera användarna om att vara försiktiga med att ge redigeringsåtkomst till delade mappar.
  • Lägg till genvägar istället för att flytta filer — lär användarna att lägga till genvägar när de vill ha åtkomst till en fil från en annan mapp. Hänvisa dem till Skapa en genväg för en fil eller mapp och Hitta filer och mappar med Google Drive-genvägar.

Tips! Om ett objekt som inte fanns där tidigare visas i roten på Min enhet kan du läsa Hitta en fil som du inte tror att du har raderat.