Ställa in alternativ för allmän åtkomstdelning för organisationen

Använd målgrupper för att hjälpa användarna dela på rätt sätt

Den här artikeln är avsedd för administratörer. Om du vill veta mer om hur du hanterar åtkomst till dina egna filer går du hit i stället.

Utgåvor som stöds för den här funktionen: Business Standard och Business Plus, Enterprise Standard och Enterprise Plus, Education Standard och Education Plus, G Suite Business, Nonprofits. Jämför utgåvor

Som administratör kan du styra de allmänna åtkomstalternativ som användarna har när de delar en fil på Min enhet. Som standard har användarna två alternativ för allmän åtkomst: Begränsad eller hela organisationen. Du kan lägga till andra alternativ genom att skapa målgrupper.

Målgrupper är listor över grupper och användare, till exempel en avdelning eller ett team, som du konfigurerar. När du har skapat målgrupper kan du välja vilken som ska vara den primära målgruppen. Den primära målgruppen är den som föreslås automatiskt för användarna. Inledningsvis heter den primära målgruppen din organisation och innefattar alla användare i organisationen.

På den här sidan

Exempel på konfigurationer för allmän åtkomst

  • Anpassa den primära målgruppen: Du kan ange vilken målgrupp som ska vara den primära målgruppen efter grupp eller organisationsenhet. Om du till exempel har en organisationsenhet för marknadsföring kan du skapa målgruppen Marknadsföring och ange den som primär målgrupp för den organisationsenheten. När en användare i organisationsenheten Marknadsföring vill tillåta allmän åtkomst är det första alternativet Marknadsföring.
  • Begränsa allmänna åtkomstalternativ: Du kan lägga till och ta bort målgrupper i användarnas allmänna delningsalternativ för åtkomst. Du kan till exempel tillåta att användare ger allmän åtkomst enbart till sin avdelning och ta bort alternativet för hela organisationen.

Så här tillämpas allmänna åtkomstalternativ

  • Delade enheter får de allmänna åtkomstalternativ som du anger för den organisationsenhet som den delade enheten är tilldelad.
  • Om du tar bort en målgrupp från delningsinställningarna förblir filerna delade med målgruppen, även om målgruppen inte längre finns i de allmänna delningsalternativen. Om du vill blockera ytterligare åtkomst kan du antingen ta bort medlemmar från målgruppen eller ta bort målgruppen från listan över målgrupper i katalogen.
  • Om organisationen har Cloud Identity- och Google Workspace-licenser gäller alternativen för allmän åtkomst för Cloud Identity-användare.

Konfigurera allmänna åtkomstalternativ

Innan du börjar: Läs om det behövs hur du tillämpar inställningen på en avdelning eller grupp.

  1. Öppna menyn i Googles administratörskonsol följt av Appar följt av Google Workspace följt av Drive och Dokument.

    Kräver administratörsbehörighet för Drive och Dokument.

  2. Klicka på Delningsinställningar > Målgrupper.
    I listan Målgrupper visas alla målgrupper som redan har tillämpats på tjänsten i den ordning de listas i användarnas delningsinställningar.
  3. (Valfritt) Om du bara vill tillämpa inställningen på vissa användare kan du välja en organisationsenhet (används ofta för avdelningar) eller en konfigurationsgrupp (avancerat) vid sidan.

    Gruppinställningar åsidosätter organisationsenheter. Läs mer

  4. Klicka på Lägg till målgrupp.
  5. Markera rutan bredvid den målgrupp du vill lägga till. Om den enda målgruppen är organisationsenheten på toppnivå klickar du på Skapa målgrupp. Mer information om hur du ställer in målgrupper finns i Om målgrupper.
  6. Klicka på Spara.
  7. Peka på den målgrupp du vill ska vara den primära målgruppen och ändra den till position 1 genom att dra eller ändra numret.
  8. (Valfritt) Ordna de andra målgrupperna i önskad ordning. Klicka på Ta bort objekt om du vill ta bort en målgrupp.
  9. Klicka på Spara. Du kan även klicka på Åsidosätt för en organisationsenhet.

    Om du vill återställa det ärvda värdet senare klickar du på Ärv (eller Inte angivet för en grupp).

Det kan ta upp till 24 timmar att se ändringar. Under den här tiden kan gamla och nya inställningar tillämpas tillfälligt.

Ange allmän standardåtkomst för nya objekt

Allmän åtkomst är inställd på Begränsad som standard. Detta är den rekommenderade inställningen för de flesta användare, så att de bara kan dela en fil när de är redo och hålla privata filer privata.

Innan du börjar: Läs om det behövs hur du tillämpar inställningen på en avdelning eller grupp.

  1. Öppna menyn i Googles administratörskonsol följt av Appar följt av Google Workspace följt av Drive och Dokument.

    Kräver administratörsbehörighet för Drive och Dokument.

  2. Klicka på Delningsinställningar > Allmän åtkomst till rum.
  3. (Valfritt) Om du bara vill tillämpa inställningen på vissa användare kan du välja en organisationsenhet (används ofta för avdelningar) eller en konfigurationsgrupp (avancerat) vid sidan.

    Gruppinställningar åsidosätter organisationsenheter. Läs mer

  4. Välj ett alternativ:
    1. Privat för ägaren – endast filägaren kan få åtkomst till nya filer.
    2. Alla i organisationen kan få åtkomst till objektet om de har länken (för organisationer utan målgrupper) – filer med denna inställning inkluderas inte i sökresultat om det inte finns länkar till dem från andra sökbara filer.
    3. Alla i organisationen kan söka efter och hitta objektet (för organisationer utan målgrupper) – filer med den här inställningen visas bara på en användares Drive när användaren har åtkomst till filen eller filen delas med användaren.
    4. Den primära målgruppen kan få åtkomst till objektet om de har länken (för organisationer med målgrupper) – filer med denna inställning inkluderas inte i sökresultat om det inte finns länkar till dem från andra sökbara filer.
    5. Den primära målgruppen kan söka efter och hitta objektet (för organisationer med målgrupper) – filer med den här inställningen visas bara på en användares Drive när användaren har åtkomst till filen eller filen delas med användaren.
  5. Klicka på Spara. Du kan även klicka på Åsidosätt för en organisationsenhet.

    Om du vill återställa det ärvda värdet senare klickar du på Ärv (eller Inte angivet för en grupp).

Det kan ta upp till 24 timmar att se ändringar. Under den här tiden kan gamla och nya inställningar tillämpas tillfälligt.