Jeśli ustawisz reguły przechowywania lub blokady danych Google Workspace za pomocą Google Vault, Twoja organizacja może utracić dane po przejściu na inną wersję Google Workspace. Dane nie są chronione w tych sytuacjach:
- gdy przejdziesz na wersję, która nie zawiera Vault; (listę obsługiwanych wersji znajdziesz niżej na tej stronie, w sekcji Obsługa wersji);
- gdy przejdziesz na wersję, która nie zawiera usługi obsługiwanej przez Vault;
- gdy przejdziesz z wersji, która zawiera licencję na Vault, na wersję, w której dostępne są licencje na dodatek Vault;
- gdy całkowicie anulujesz swoją subskrypcję Google Workspace.
Sprawdzanie, czy dane są objęte regułami przechowywania lub blokadami
W przypadku dużych organizacji poproś zespoły prawne i zespoły dotyczące operacji biznesowych o sprawdzenie, czy zostały ustawione reguły przechowywania lub czy dane zostały objęte blokadą.
W przypadku małych organizacji możesz pominąć te kroki, jeśli nigdy niczego nie skonfigurowano w Vault. Jeśli nie masz pewności, sprawdź ustawienia Vault:
- Otwórz stronę https://vault.google.com i zaloguj się na konto superadministratora Google Workspace.
- Kliknij Raporty.
- Kliknij Blokady domen, Blokady użytkowników i Blokady grup. Jeśli na którejś z tych stron znajdują się blokady, postępuj zgodnie z instrukcjami poniżej, aby wyeksportować dane organizacji.
- Kliknij Menu
Przechowywanie.
- Na stronie Reguły domyślne sprawdź, czy wszystkie wartości to Bez domyślnej reguły przechowywania lub Nie ustawiono. Jeśli którekolwiek reguły domyślne mają inne wartości, postępuj zgodnie z instrukcjami poniżej, aby wyeksportować dane organizacji.
- Kliknij Niestandardowe reguły przechowywania. Jeśli masz ustawione niestandardowe reguły przechowywania, postępuj zgodnie z instrukcjami poniżej, aby wyeksportować dane organizacji.
Co się stanie, jeśli zmienisz lub anulujesz subskrypcję
Po przejściu na inną wersję lub anulowaniu subskrypcji:
Wszystkie reguły przechowywania i blokady są wyłączane – bez ochrony regułami przechowywania oraz blokadami dane użytkowników lub administratorów podlegają standardowym procesom usuwania. Dane usunięte ponad 30 dni temu mogą zostać natychmiast trwale usunięte ze wszystkich systemów Google. Trwale usuniętych danych nie można odzyskać.
Ustawienia Vault zostaną usunięte – 30 dni po przejściu na wersję, która nie obejmuje Vault, lub po anulowaniu subskrypcji wszystkie reguły przechowywania, sprawy i blokady zostaną usunięte. Jeśli kupisz Vault ponownie po upływie ponad 30 dni od zmiany lub anulowania, musisz skonfigurować usługę tak, jakbyś był nowym klientem.
Dane kontrolne Vault zostaną usunięte – około 30 dni po przejściu na wersję, która nie zawiera Vault, lub po anulowaniu subskrypcji dane kontrolne zostaną usunięte. Dane kontrolne to dziennik wszystkich działań podejmowanych przez użytkowników Vault, takich jak wyszukiwanie danych i ustawianie reguł przechowywania.
Zanim zmienisz wersję lub anulujesz subskrypcję
- Wyeksportuj dane organizacji za pomocą narzędzia do eksportowania danych. Eksport obejmuje dane, które zostały usunięte, ale są przechowywane zgodnie z regułą przechowywania lub blokadą Vault.
- Wyeksportuj dane kontrolne Vault organizacji z raportu kontrolnego Vault.
- Określ, czy musisz wdrożyć przechowywanie e-maili i wiadomości na czacie w organizacji.
- Jeśli przechodzisz na wersję z licencją na dodatek Vault, przed cofnięciem przypisania starej licencji musisz przypisać zarówno licencję na dodatek Vault, jak i niższą wersję SKU Workspace. W przeciwnym razie ryzykujesz utratę danych, ponieważ przejdziesz na wersję, która nie zawiera licencji na Vault.
Nie możesz zapisywać ustawień Vault, w tym reguł przechowywania ani blokad. Jeśli jednak kupisz Vault ponownie w ciągu 30 dni, ustawienia Vault i dane kontrolne zostaną przywrócone.
Obsługa wersji
| Uwzględnione licencje na Vault | Dostępne dodatkowe licencje na Vault |
|---|---|
|
Aby uzyskać informacje o zgodnych wersjach, skontaktuj się z zespołem sprzedaży Google. |