Delen met niet-Google-gebruikers toestaan met delen met bezoekers

Ondersteund voor alle versies van Google Workspace en G Suite. Sommige functies zijn niet in alle versies beschikbaar. Niet ondersteund in Cloud Identity-versies.

Als u delen met bezoekers toestaat, kunnen uw gebruikers mensen zonder Google-account uitnodigen om samen te werken aan bestanden en mappen. U kunt delen met bezoekers toestaan voor iedereen of alleen voor bezoekers in vertrouwde domeinen. U kunt altijd controleren wie er toegang heeft tot de bestanden en mappen van uw organisatie.

Hoe delen met bezoekers werkt

  • Gebruikers delen op dezelfde manier met bezoekers als met Google-gebruikers. Bezoekers krijgen een e-mailuitnodiging om samen te werken en een pincode om hun identiteit te laten verifiëren. Daarna kunnen ze een item gedurende 7 dagen bewerken, bekijken of erop reageren. Als bezoekers langer dan 7 dagen moeten samenwerken, kunnen ze de oorspronkelijke link gebruiken om hun identiteit opnieuw te laten verifiëren.
  • Met de opties voor delen met bezoekers bepaal je ook of gebruikers kunnen delen met gastaccounts. U kunt gastaccounts gebruiken om externe gebruikers te laten samenwerken in Workspace-services met hun bestaande e-mailadres. Ga naar Workspace-gasten beheren voor meer informatie.

Als delen met bezoekers aanstaat

  • Bezoekers kunnen Drive op het web gebruiken om bestanden die met ze zijn gedeeld te bekijken, te bewerken, erop te reageren of suggesties voor bewerkingen te doen. Ga naar Documenten delen met bezoekers voor meer informatie over wat kan worden gedeeld.
  • Uw gebruikers kunnen specifieke bestanden en mappen in gedeelde Drives delen met bezoekers. Als gebruikers de ondersteunde versies hebben, kunnen bezoekers bestanden maken en uploaden in de mappen die met ze zijn gedeeld. Beheerders en beheerders van gedeelde Drives kunnen bezoekers niet toevoegen als rechtstreekse leden op het hoogste niveau van een gedeelde Drive.
  • Als bezoekers bewerkingsrechten hebben voor een bestand, kunnen ze het bestand delen met andere Google-gebruikers, maar niet met andere bezoekers.
  • Bezoekers hebben geen toegang tot bestanden op mobiele apparaten of in gedownloade clients, zoals Google Drive voor desktop.
  • Bezoekers kunnen hun sessie verwijderen. Hun naam wordt dan verwijderd uit de documentgeschiedenis en bij eventuele reacties die ze hebben toegevoegd.
  • Sessies in een gedeeld bestand kunnen worden gezien en gewijzigd en de toegang kan worden ingetrokken, net als bij andere bijdragers.

Delen met bezoekers aanzetten

Voordat u begint: Raadpleeg indien nodig informatie over hoe u de instelling toepast op een afdeling of groep.

  1. Ga in de Google Beheerdersconsole naar Menu en dan Apps en dan Google Workspace en dan Drive en Documenten.

    Hiervoor is het beheerdersrecht Drive en Documenten vereist.

  2. Klik op Instellingen voor delen en dan Opties voor delen.
  3. (Optioneel) Als u wilt dat de instelling alleen geldt voor bepaalde gebruikers, selecteert u een organisatie-eenheid (vaak gebruikt voor afdelingen) of een configuratiegroep (geavanceerd).

    Groepsinstellingen overschrijven instellingen voor organisatie-eenheden. Meer informatie

  4. Zo staat u delen met bezoekers of gastaccounts alleen toe voor vertrouwde domeinen:

    1. Voeg deze domeinen toe aan de lijst met toegestane domeinen van uw organisatie, als u dat nog niet heeft gedaan. Ga naar Extern delen alleen toestaan met vertrouwde domeinen voor meer informatie.
    2. Selecteer Domeinen op de toelatingslijst.
    3. Vink het vakje aan voor Delen met gastaccounts en bezoekers zonder Google-account vanuit domeinen op de toelatingslijst toestaan.

      Bekend probleem: U kunt het bericht Werkt niet met domeinen op de toelatingslijst negeren. Uw gebruikers kunnen gewoon bestanden delen met mensen in het vertrouwde domein.

    Zo zet u delen met bezoekers aan voor iedereen:

    1. Selecteer Aan.
    2. Vink het vakje aan voor Gebruikers of gedeelde Drives in uw organisatie toestaan items te delen met gastaccounts en bezoekers zonder Google-account.
  5. (Optioneel) Als u wilt dat gebruikers een waarschuwing krijgen voordat ze items delen met iemand buiten uw organisatie, vinkt u het vakje aan voor Waarschuwen als bestanden waarvan gebruikers of gedeelde Drives in uw organisatie de eigenaar zijn, worden gedeeld buiten uw organisatie.

  6. Selecteer bij Toegangscontrole de optie Alleen ontvangers, gesuggereerde doelgroep of openbaar (geen Google-account vereist).

  7. Klik op Opslaan. U kunt ook op Overschrijven klikken voor een organisatie-eenheid.

    Als u de overgenomen waarde later wilt herstellen, klikt u op Overnemen (of Niet ingesteld voor een groep).

Een bezoekerssessie upgraden naar een Google Workspace-account

Als beheerder kunt u de bezoekerssessie van een gebruiker upgraden naar een Google Workspace-account. U maakt een Google Workspace-account met hetzelfde e-mailadres als de bezoekerssessie. Bij dit proces wordt de samenwerkingsgeschiedenis van de bezoekerssessie, inclusief reacties en bewerkingen in documenten, bewaard. Ga naar Opties voor het toevoegen van gebruikers voor meer informatie.

Opmerking. U kunt een bezoekerssessie niet wijzigen in een Google-groep. Als een beheerder een Google-groep maakt met een e-mailadres dat een bezoekerssessie heeft, wordt de bezoekerssessie verwijderd.

Hoe een bezoeker upgradet naar een Google-account

Als een bezoeker wil upgraden van een bezoekerssessie naar een Google-account met hetzelfde e-mailadres, moet de bezoeker eerst de bezoekerssessie verwijderen. Daarna kan de bezoeker een Google-account maken of zich aanmelden voor Google Workspace.

Bekende problemen en beperkingen

  • Op sommige sites waarop gebruikers moeten inloggen met Google staat misschien het account van de bezoeker in de accountschakelaar. Maar zelfs als gebruikers zijn ingelogd, hebben ze alleen toegang tot Google Drive, Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Sites.
  • Als gebruikers een map in een gedeelde Drive delen met een bezoeker, kunnen ze bezoekers geen uitgebreidere toegang geven dan Bijdrager. Beheerders en beheerders van gedeelde Drives kunnen bezoekers niet toevoegen als rechtstreekse leden op het hoogste niveau van een gedeelde Drive. Bezoekers hebben geen toegang tot de map op het hoogste niveau van een gedeelde Drive. Je kunt alleen specifieke mappen of bestanden in een gedeelde Drive delen met bezoekers.
  • Bezoekers kunnen niet worden toegevoegd aan groepen in Google Groepen. Ze kunnen ook geen Sites bewerken. Ze kunnen echter wel gepubliceerde kijkers zijn van een site.
  • Als u delen met persoonlijke Google-accounts in uw organisatie niet toestaat, is delen met bezoekers ook niet mogelijk. Als u (of een van uw gebruikers) een account probeert te delen met deze accounts, krijgt u een foutmelding.
  • Een bezoeker kan geen mappen downloaden.
  • Gebruikers met Business Starter, Google Workspace for Education Fundamentals, Essentials Starter, Google Workspace for Nonprofits of G Suite Business-versies kunnen bezoekers geen bestanden en mappen laten uploaden of maken in gedeelde Drives. Versies vergelijken.


Google, Google Workspace en gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.