Ta funkcja jest dostępna tylko dla użytkowników mobilnych i internetowych. Uczestnicy dołączający przez sprzęt do Google Meet lub dzwoniący przez publiczną sieć telefoniczną (PSTN) automatycznie wyrażają zgodę.
Jako administrator możesz używać ustawień bezpieczeństwa Google Meet, aby zapewnić zgodność z zasadami ochrony prywatności i innymi wymaganiami obowiązującymi w organizacji.
Ustawienia bezpieczeństwa Meet wymagają od uczestników wyrażenia zgody przed użyciem niektórych funkcji, w tym transkrypcji, nagrywania i robienia notatek przez AI. Możesz zastosować te ustawienia do wszystkich osób w organizacji lub tylko do wybranych użytkowników i grup.
Konfigurowanie wyraźnej zgody na funkcje Meet
Zanim zaczniesz: w razie potrzeby dowiedz się, jak zastosować to ustawienie w dziale lub grupie.
-
W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu
Aplikacje
Google Workspace
Google Meet.
Wymaga uprawnień administratora Google Meet.
- Na stronie Ustawienia Google Meet kliknij Ustawienia bezpieczeństwa Meet.
-
(Opcjonalnie) Aby zastosować to ustawienie tylko do niektórych użytkowników, z boku wybierz jednostkę organizacyjną (często używaną na potrzeby działów) lub grupę konfiguracji (zaawansowane).
Ustawienia grupy zastępują ustawienia jednostek organizacyjnych. Więcej informacji
- Aby wymagać zgody na korzystanie z tych funkcji, kliknij sekcję i wybierz Wymagaj wyraźnej zgody. Aby nie wymagać zgody, wybierz Nie wymagaj
wyraźnej zgody.
- Zgoda na nagrywanie
- Zgoda na transkrypcję
- Zgoda na robienie notatek za pomocą Gemini
- Jeśli uczestnik nie wyrazi zgody, możesz wymagać jego usunięcia ze spotkania lub pozwolić mu na pozostanie, jeśli zdecyduje się zatrzymać nagrywanie, transkrypcję lub notatki Gemini:
- Otwórz Działanie w przypadku braku zgody na sesję strumieniowania.
- Wybierz Nie zezwalaj użytkownikom na szybkie zatrzymywanie artefaktów po odrzuceniu lub Zezwalaj użytkownikom na szybkie zatrzymywanie artefaktów w przypadku odrzucenia.
-
Kliknij Zapisz. W przypadku jednostki organizacyjnej możesz też kliknąć Zastąp.
Aby później przywrócić odziedziczoną wartość, kliknij Odziedzicz (lub Cofnij ustawienie w przypadku grupy).
Zastosowanie zmian może potrwać do 24 godzin, ale zwykle dzieje się to znacznie szybciej. Więcej informacji